"Computeren voor mensen met ernstige beperkingen"

"Het bedienen van een computer is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Bij Fatima Zorg, organisatie voor mensen met een matige tot zeer ernstige verstandelijke beperking in de Achterhoek, wordt er intensief gezocht naar mogelijkheden om computergebruik voor cliënten wél vanzelfsprekend te maken."

In 2012 organiseerde Fatima Zorg het Grote computerfeest. Een evenement om aan cliënten en hun begeleiders te laten zien wat er allemaal mogelijk is op computergebied. Van aangepaste muizen tot iPads, van spelletjes op x-Box Kinect tot beeldbellen met Skype, alles kon live worden uitgeprobeerd. Het meest in trek was de Acticomm, een opvallend gekleurd computermeubel met een groot touchscreen.

De Acticomm is in eerste instantie ontwikkeld voor mensen met een ernstig meervoudige beperking. Voor deze doelgroep zijn de mogelijkheden om met een gewone computer te werken zeer beperkt. Door het touchscreen is de Acticomm makkelijk te bedienen. Het opvallend gekleurde verrijdbare meubel is niet alleen heel handig, maar ook nog eens visueel aantrekkelijk. Dat zorgt ervoor dat de drempel om te beginnen met spelen, leren of communiceren erg laag is.

Geconcentreerd

Agnes Keurentjes, 60 jaar oud, woont sinds 2010 bij Fatima Zorg. Op de dagbesteding maakt ze graag gebruik van de Acticomm. 

Agnes is ijverig en heel nauwkeurig aan het kleuren tijdens het gesprek. "Haar favoriete kleurplaat is de vlinder", vertelt begeleidster Miranda. "De vlinder kleurt Agnes in door stippen te zetten. Ze kan hier zo een half uur tot een uur geconcentreerd mee bezig zijn. Maar ook spelletjes doen, zoals memorie, vindt ze erg leuk. En met de Acticomm kan je dat zowel samen doen als alleen."

Agnes pikte het gebruik van de Acticomm erg snel op. Miranda: "In het begin liet ik haar zien hoe het werkte, maar dat kon ze al heel snel alleen. En dat geldt niet alleen voor Agnes. Wij hebben ook een cliënt op deze groep die blind is. Ook hij is dol op de Acticomm, hij speelt er piano op voor ons."

Je kan het hele artikel downloaden of bekijk het artikel online, via de website van Klik.

Wilt u de Acticomm eens zelf uitproberen?
Neem dan contact op via info@rdgkompagne.nl