"Nog nooit had ik hem verbaasd zien kijken, maar bij de Acticomm gingen zijn wenkbrauwen omhoog"

Een 'op maat gemaakt' computersysteem. Door het foldertje dat ik toegestuurd kreeg, kon ik me er een vage voorstelling van maken. Ik was benieuwd hoe mijn clienten met ernstig meervoudige beperkingen zouden reageren op dit design-computermeubel met aanraakscherm en speciaal ontwikkelde software. Want ze mochten de Acticomm tijdens de demonstratie zelf uitproberen. In ons nogal gedateerde jaren-zeventig activiteitengebouwtje bleek het fraai vormgegeven apparaat met felle kleuren op het scherm op zichzelf al een enorme blikvanger. Met zijn allen stonden of zaten wij, cliënten en medewerkers, nieuwsgierig toe te kijken. Wie had ooit gedacht dat onze cliënten met een computer zouden gaan werken? Heel snel en eenvoudig zetten de heren van de Friese zorginstelling Talant (bedenker van de Acticomm) het in hoogte verstelbare, robuuste apparaat op zijn plaats. Binnen een paar minuten was hij al in werking. Het was een fluitje van een cent. Dat beloofde al veel goeds, want praktisch, simpel en vlot, dat willen wij graag!

Om de beurt leidden wij de cliënten er naartoe. We wachtten hun reacties af. Die waren boven verwachting. Neem bijvoorbeeld Stijn. Hij kan het nooit laten om een knopje van het computerscherm in ons lokaal uit te drukken, of zelfs de hele computer uit te schakelen. Uiteraard mag hij dat niet, want dat ding is niet bedoeld als spelcomputer; wij begeleiders moeten hebben gebruiken, onder andere om te rappoteren. En nu mocht Stijn zomaar zelf voor een echt computerscherm gaan zitten! Nog nooit eerder had ik hem verbaasd zien kijken, maar nu gingen die wenkbrauwen toch echt omhoog. Voorzichtig raakte hij het scherm aan. Het autootje dat eerst stil stond, begon te rijden. Meteen liet hij het scherm weer los, om het daarna nog eens te proberen. Bij een ander onderdeel van het programma maken de dieren in beeld een bijbehorend geluid na aanraking. Het lijkt wel tovenarij, zag ik Stijn denken.

Wat een mogelijkheden! Je kunt heel eenvoudig zelf puzzels of combinaties maken, allerlei gekleurde vormen laten verschijnen, of foto's en voorwerpen met bijpassende geluiden. En dat allemaal zonder muis, maar door een eenvoudige aanraking van het scherm (touchscreen). Je kunt:

  • voor elke gebruiker een profiel aanmaken met hun eigen geluiden
  • foto's plaatsen; zo kun je een memory-spel met persoonlijke foto's of een digitaal fotoboek van familie met stemgeluid maken
  • films maken; met een weekplanning kan de deelnemer op film, met geluid, zien wat er elke dag gaat gebeuren
  • pictogrammen invoeren; met een communicatieplan kan de gebruiker zijn wensen duidelijk maken aan anderen

Talant biedt de mogelijkheid om cliëntgerichte software te maken, die perfect aansluit op de belevingswereld van de gebruiker. Niet alleen kunnen deelnemers dus veel lol beleven aan het spelen met deze computer, maar ze kunnen er ook vanalles mee leren:

  • beter communiceren
  • concentratie vergroten
  • fijne motoriek verbeteren
  • geheugen trainen

Ik ben over de Acticomm heel enthousiast. Helaas hebben we de postcodeloterij nog niet gewonnen, maar we gaan zeker op zoek naar sponsors. Dit apparaat biedt onze cliënten nieuwe mogelijkheden.

Elles Duijndam

Download het artikel

Wilt u de Acticomm eens zelf uitproberen?
Neem dan contact op via